Over ons
Het team achter De Roos
Alberdina Hakvoort van Bed & Breakfast De Roos heet u van harte welkom op Urk. Mocht u tijdens uw verblijf vragen hebben dan kunt u bij mij terecht. Bij mijn afwezigheid kunt u mij bereiken op 06-20121375.
Het pand van De Roos is gevestigd aan de haven van Urk. Hiernaast was vroeger de scheepswerf van de gebroeders Roos gevestigd. Ik, Alberdina, ben vernoemd naar mijn bessien (oma) Alberdina Roos. De vader van mijn bessien, mijn overgrootvader, was mede-eigenaar van de werf. Vandaar dat wij voor de naam De Roos hebben gekozen.
Hieronder ziet u een foto van mij naast een familielid, die op schaal botters maakt, zoals ze voorheen op de Werf van de familie Roos te zien waren. Naast hem staat een bord waarop de foto staat van de Werf in 1840.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken hoe Urk er in 1930 uit zag. Met mooie beelden van de Werf van familie Roos.
Klik op het onderstaande plaatje.

Vroeger was museum "Het Oude Raadhuis" gevestigd in het pand van De Roos.
Ook was stichting "Hulp en Steun", dat persoonlijke begeleiding en sociale ondersteuning biedt, gevestigd in het pand van De Roos. Als herinnering hiervan is een gedenksteen ingemetseld aan de voorgevel. Deze stichting was ook de eerste visserijvereniging die in strenge winters zorgde voor de verbinding met het eiland Urk en de vaste wal. In het gebouw van Hulp en Steun stond dan ook de Urker IJsvlet, die nu nog te zien is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Foto uit 1965 waar nu Bed en Breakfast De Roos is gevestigd. U kunt op de voorgevel nog lezen "Hulp en Steun".

Ons logo toegelicht
In ons logo is de "Urker boezel" verwerkt. De boezel werd gedragen door de Urker vrouwen in klederdracht.
Op de Urker boezelstof staat een bed, die staat voor de bed and breakfast.
Onze kamers toegelicht
"De werf van de gebroeders Roos: Naast De Roos lag vroeger de Werf, wat tegenwoordig een parkeerterrein is.
In de negentiende eeuw had Urk al een grote vissersvloot. Voor het noodzakelijke onderhoud aan de meer dan 140 vissersschepen was er een grote behoefte aan, zoals de Urkers dat noemden, een 'ELLIGE', een scheepshelling. De grondlegger van zo'n eerste helling was Jelle Roos. Hij was een man die alles aanpakte. Hij was brood- en koekenbakker, winkelier, scheepstimmerman en grofsmid. Samen met zijn zoons Jan en Albert Roos bouwde hij in 1840 recht tegenover de havenmond de 'ellige van de Roosies'. Voor de bouw van nieuwe schepen werd een zogeheten boet gebouwd, op de plaats waar nu het restaurant De Boet staat. Toen houten botters ijzeren kotters werden betekende dat het eind van de werf.
Klik hier voor een 3D tour!
Op loopafstand van De Roos ligt het kunstwerk. Op 18 mei 1968 werd op Urk een orka bij de intree van Urk onthuld, ter gelegenheid van de viering van het duizendjarig bestaan van Urk dat jaar. Waarom een orka? Vanwege de naam gelijkenis met Urk, dat vroeger Orck werd genoemd. Het eerste kunstwerk sneuvelde vrij snel. Deze werd vervangen door een nieuw exemplaar, samen met een jonkie. Die stonden er tot 1990, tot een omgewaaide boom er bovenop viel en de orka als gevolg van kortsluiting in brand vloog. Op zaterdag 18 mei 2013 onthulde burgemeester Pieter van Maaren de jongste orka, nu op het haventerrein aan de Dormakade.
Meer informatie over het kunstwerk en de locatie kunt u vinden op:
http://www.flevolanderfgoed.nl/home/kunst/noordoostpolder/urk/orka.html Klik hier voor een 3D tour!
Onze kamer "IJsvlet" is vernoemd naar de sloep die vroeger in ons pand was gestald. Er waren in het verleden strenge winters waardoor het eiland Urk niet per boot te bereiken was. Dappere mannen sleepten dan een sloep op ijzers over de bevroren Zuiderzee naar het vaste land om voorraden, post, medicijnen en zieken te vervoeren. Het waren barre tochten. In het notulenboek van 1784 van de Nederlandse hervormde gemeente wordt de IJsvlet voor het eerst vermeld: "Het Heilig Avondmaal kond geen voortgang hebben, om de afwezigheid van een gedeelde der lidmaten, ende vreeze dat een gheelde ijsloper met al 't volk zoude zijn vergaan".
Van de IJsvlet is een bronzen kunstwerk vervaardigd door de Urker kunstenaar Piet Brouwer, onze buurman. Dit kunstwerk heeft u kunnen zien toen u Urk via de Urkerweg of Domineesweg binnenreed. Meer informatie over het kunstwerk en de locatie kunt u vinden op:
http://www.flevolanderfgoed.nl/home/kunst/noordoostpolder/urk/de-ijsvlet.html Klik hier voor een 3D tour!
U kunt bij Bed en Breakfast De Roos knus overnachten in een Urker bedstee.
De bedstede stond vroeger gewoon in de huiskamer en kon afgesloten worden met deurtjes of een gordijn. Aan het voeteneinde was speciaal plek voor een baby'tje. Niet alleen vissershuisjes hadden een bedstee, ook op ruime boerderijen waren bedstedes gemeengoed.
De bedstee in De Roos is aangepast naar hedendaagse grote afmetingen zodat u niet zittend hoeft te slapen.
Klik hier voor een 3D tour!